Zgodovina – torek, 7.4.

Ljudske šege in navade

V davni preteklosti so naši predniki razvili različne šege in navade. Številne segajo še v predkrščansko obdobje. S krščanstvom so nekatere izginile, nekatere so dobile novo vsebino, nastale so tudi nove in še vedno nastajajo.

Preberi poglavje Ljudske šege in navade iz učbenika na str. 71 – 74.

Božično novoletne navade in pustne šege te v tem času ne bodo ravno aktualne, saj je njihov čas, letošnje leto, že mimo. Prav pa je, da malce osvežiš spomin in razmisliš, če ti je o kateri izmed njih kdaj pripovedovala babica.

Tik pred vrati pa so velikonočni prazniki. Cvetna nedelja je bila predvčerajšnjim. Kako ste jo preživeli? To pot malo drugače.

Na cvetno nedeljo v cerkvah navadno blagoslavljajo butarice, spletene iz pomladanskega šibja in zelenja (bršljana, brinja, ali zimzelena). Zelenje iz butaric že dolga stoletja pospravljajo na tramove hiš, v veri, da bi poslopje varovala pred požari in točo. Včasih so blagoslovljeno zelenje nosili tudi na polja, da bi pridelek varovalo pred točo.

Tudi barvanje pirhov je še vedno in znova, zelo živa ljudska navada. Na različnih koncih Slovenije to počnejo z različnimi tehnikami. Belokranjske pisanice si lani izdeloval-a v šoli v naravi, v Radencih. Še še spomniš?

Naloge:
1. S čim je povezana ljudska šega jurjevanje? Napiši v zvezek. Ne pozabi na zgornji naslov.
2. Kaj vse so ljudje počeli ob kresovanju?
3. Odgovori še na 3. vprašanje ob koncu poglavja.

pisanice

(Visited 173 times, 1 visits today)
Ta vnos je bil objavljen v ZGO 6. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja